// Tager det mere end 5 sekunder at bryde din lås op?

Nøgle med rundt hoved til hoveddør

Du har måske hørt det før – at nøgler med rundt hoved ikke anbefales til hoveddøren?

Men hvorfor nu det? Du tænker måske at det er en ny lås, du lige har monteret? Eller måske ved du at ingen har kopieret den?
Lige meget hvad, der får dig til at tænke at denne type lås er tilstrækkelig i din hoveddør, så læs med. Vi vil prøve at fortælle hvorfor du bør skifte din lås.

Teknologien bag denne type lås blev fremstillet i 1930’erne, og har ikke ændret sig siden. Den har 5 stifter, og de fleste indbrudstyve kan åbne denne lås på 5-10 sek. Hurtigt og lydløst.

Du har måske hørt om de såkaldte bankenøgler? Det er netop en bankenøgle tyven benytter når han kan åbne din dør på få sekunder. Det kræver kun en smule teknik at åbne en dør med en bankenøgle, og tyven er inde uden at efterlade spor på låsen.
Det betyder at det kan blive svært for dig at bevise at døren var låst, da der ikke vil være tegn på indbrud. Du risikerer dermed at din forsikring ikke vil erstatte dit fulde tab.

Ruko har fremstillet denne model, der viser hvor sikker denne type lås er.
Faktisk egner denne type lås sig udelukkende til at aflåse et skab eller et rum, hvor du ikke stiller store krav til sikringen.

Hvilken lås skal jeg så vælge?

Når du skal sikre dit hjem så vælg en lås, der som minimum har 6 stifter, og gerne et borebeskyttet cylinderhus og tromle. Hav også med i overvejelserne at nøglerne skal være kopisikre, så ingen andre end dig selv kan få lavet kopi af din nøgle.
Forhør dig eventuelt hos en låsesmed. Han er opdateret på den nyeste viden indenfor sikring, og han kan vejlede dig i korrekt montering af din lås.

Når du har valgt din nye lås, så vær opmærksom på at du får monteret låsen korrekt. Alt for mange går på kompromis med montering, og det kan betyde at din lås ikke er så sikker som du troede.